18/3/20

Lectura compartida: Ciutat - Clifford D. Simak - Part I

Primera part de la lectura de Ciutat de Clifford D. Simak. Torbareu tota la informació aquí.
** Alerta espòilers. A partir d'aquest punt esbudellem el relat Ciutat del llibre. Si no l'has llegit, no continuïs. **

La història comença amb el "Prefaci de l'editor" que en situa de cop en un altre temps, un altre món molt lluny del que coneixem. "Què és l'home?" és el primer que llegim. Les històries que llegirem són les llegendes d'una espècie diferent de la humana, una espècie de gossos pel que ens diuen. Mite o realitat? Tots els estudiosos es decanten per la primera opció, però alguns sembla que aposten per la realitat. Ens avisen que aquest serà el relat més estrany.

Ciutat comença en un jardí on un avi enfurrunyat, l'Avi Stevens, es queixa de tot. I és que el món està canviant, l'energia nuclear i les granges hidropòniques han creat un nou paradigma. La gent abandona les ciutats per viure al camp on poden estar més amples, més lliures. També coneixem l'Ole Johnson un granger de la vella escola que tampoc està pel nou món. I el jove Adams net d'un dels antics veïns de la ciutat.

En Webster, fill (?) de l'Avi, treballa a l'ajuntament (bé, la cambra de comerç), per poc temps, dimiteix quan explota contra els polítics i les seves poques ganes d'adaptar-se als canvis. A més descobrim els renegats, un grup de gent que s'ha quedat sense feina i decideix ocupar les cases buides de la ciutat. I una organització mundial que conspira per empènyer la població a adaptar-se al nou món.

El conflicte arriba al punt àlgid quan l'ajuntament vol cremar les cases buides (al·lega que són seves, ja que els propietaris han deixat de pagar impostos), però els renegats s'armen amb l'ajuda de l'Avi, veterà de guerra. En Webster intenta mitjançar per solucionar el conflicte però al final és l'Adams qui comprar totes les cases buides i evita el desastre.

El relat acaba amb l'Adams construint una espècie de parc, memorial de la vida a la ciutat. L'Ole conserva la granja, convertint-la en granja turística.

Notes

Interessant relat que ens planteja com s'inicia un canvi de paradigma, aquella part de les històries que normalment no s'expliquen. Qüestions, dubtes i idees:
  • Utopia capitalista o la fi del sistema?
  • El talla-gespa, presenta signes de consciència?
  • Els renegats podran adaptar-se al parc?
  • La granja turística té algun futur?
  • La crítica als polítics és contundent, sembla que Simak no hi confiava massa.
  • La principal crítica, el paper de la dona.
Seguim amb el relat Un espai atapeït.