2/1/17

Resum 2016

Acabat el 2016 ens disposem a repassar el més destacat de la ciència ficció en català. Any marcat sens dubte per la celebració de l'Eurocon a Barcelona. Però comencem amb les publicacions més destacades.

Pel que fa a originals en català, segueixen apareixent a un bon ritme. La llista és llarga i variada, segur que ens en deixem algun:
  • Els enemics silenciosos de Mireia Llinàs
  • Los del sud us matarem a tots de Valero Sanmartí
  • Els quatre confins (La República Pneumàtica II) de J. Valor Montero
  • El camí de la pesta de Daniel Closa
  • Malsons de gat de Sergi G. Oset, Patricia Muñiz i Igor Kutuzov
  • Deu relats ecofuturistes de diversos autors
  • Els traficants de Carles Alonso
  • Planeta mut de Jordi Solé i Camardons
  • Vorejant els límits de Jordi Ortiz
  • Hipermatrònic, l'hiperbreu que va sorgir de l'espai profund de Sergi G. Oset
  • Herba negra de Salvador Macip i Ricard Ruiz

A la llista de novetats hi hem d'afegir dues reedicions de Manuel de Pedrolo: Introducció a l'ombra per Pagès Editors i Procés de contradicció suficient per Orciny Press.

Les traduccions com sempre costen més d'arribar, però no ens podem queixar, aquest any tenim una mica de tot:
  • La guerra de les salamandres - Karel Capek
  • Nerve - Jeanne Ryan
  • Ready Player One - Ernest Cline
  • L'home dels records - Lois Lowry
  • Doctor Rat - William Kotzwinkle

A més a més tenim la revista Catarsi, que aquest any ha publicat dos números, un d'ells homenatge a Antoni Munné-Jordà. I el segon Almanac del Biblionauta, que segueix el camí iniciat l'any passat.

Des del web Panel Syndicate ens arriben còmics en català. Univers! d'Albert Monteys o The Private Eye de Brian K. Vaughan, Marcos Martin i Muntsa Vicente. També ens agradaria destacar tot i està en anglès un Walking Dead especial que passa a la ciutat de Barcelona.

El cinema no ens ha portat masses alegries. TV3 ha estrenat en català unes quantes pel·lícules de ciència ficció com Trencaneus (Snowpiercer), After Earth o Gravity. I s'estan preparant adaptacions per a la gran pantalla de dues de les millors novel·les de la nostra llista com són La pell freda d'Albert Sánchez Piñol i L’any de la plaga de Marc Pastor. Tot i que no sabem quan s’estrenaran i si ho faran en català als cinemes.

Aquest any l'entrega dels premis Ictineu es va fer durant l'Eurocon. Pel que fa a novel·la en català el premi va ser per Michelíada de Antoni Munné-Jordà, acompanyada per les finalistes El crit de les ultracoses de David Ruiz i La República Pneumàtica de Jaume Valor. Enric Basegoda amb Llers 1939 (Catalunya mítica) i Hugo Camacho amb Compartiu si us plau (Catarsi #17) comparteixen premi al millor relat en català. A la categoria de traduccions guanyen Mig Rei de Joe Abercrombie en novel·la i Ensenyant a llegir el Bigfoot de Geoffrey W. Cole (Catarsi #17) en contes.


Dos mestres de la ciència ficció de casa nostra ens han deixat aquest 2016. A l'abril Sebastià Estradé, enginyer industrial, doctor en dret especialitzat en dret de l'espai, escriptor de nombroses obres sobretot juvenils. I a l'agost Víctor Mora, pare del Capitán Trueno, traductor, escriptor i guionista de còmics. 

Passant a esdeveniments més alegres hem donat la benvinguda a una nova editorial Hermenaute que s'estrenava en català amb la ja esmentada Malsons de gat. Una nova llibreria s'obria a Figueres la Bookman. I Quimèric, un nou programa de ràdio ha començat, a parlar del fantàstic des de Sabadell. S'han celebrat els 25 anys del Club Super 3, Tortosa s'ha convertit en Rebel aquest Nadal i Figueres ha tornat a ser Galàctica. I no han faltat els clàssics com les Ter-Cat, el festival de Sitges o el Saló del Còmic i el del Manga. Hem dit que es va celebrar l'Eurocon a Barcelona?


Abans d'acabar volem agrair a tots els que ens seguiu, llegiu i voteu a l'enquesta. Gràcies a vosaltres aquest any hem rebut més de 90 votacions, hem superat les 90 entrades al bloc i les 50 fitxes sobre la millor ciència ficció catalana.

Que tingueu un 2017 de ciència ficció, no pareu de llegir i alerta, perquè complirà 20 anys la Societat Catalana de Ciència Ficció i Fantasia. I 50 el Festival de Sitges Que no pari la festa!