21/3/20

Lectura compartida: Ciutat - Clifford D. Simak - Part IV

Quarta part de la lectura de Ciutat de Clifford D. Simak. Torbareu tota la informació aquí.
** Alerta espòilers. A partir d'aquest punt esbudellem el quart i el cinquè relat del llibre Deserció i Paradís. Si no els has llegit, no continuïs. **

Deserció
Ja ens avisen a les notes prèvies, aquest relat és el més estrany. Júpiter, els humans hi estan fent experiments per poder-hi viure, com ja han fet en molts altres planetes. Una màquina transforma els humans en éssers de Júpiter adaptats a les característiques d'aquest planeta, però cap torna. S'han mort tots?

Després d'enviar l'últim candidat al que sembla una mort segura, és el mateix director, en Fowler, el que decideix fer el pas. Ell i el seu gos es converteixen, l'última opció per comprovar si els humans poden viure en aquest planeta.

I la sorpresa és que sí, que poden viure-hi. I no només això, sinó que les capacitats mentals augmenten de forma infinita al fer la transformació. Fins i tot el gos és capaç de comunicar-se amb l'humà, bé més aviat és l'humà qui és capaç d'entendre l'animal. Veien les millores, decideixen anar a explorar, com probablement han fet la resta d'humans transformats. Algun dia ja tornaran,

Paradís
Finalment, en Fowler decideix tornar i avisar als humans del paradís que és Júpiter, només han de renunciar a la seva humanitat i convertir-se. Això xoca amb les idees del President Webster (ja els trobàvem a faltar!) que vol que la humanitat segueixi el seu curs d'evolució, ara que estan avançant tan ràpid.

També torna en Joe, que ja ha desxifrat la filosofia Juwain i l'ofereix a en Webster. Sabem per fi, que implica aquesta filosofia, una capacitat per entendre's molt superior, que permet als humans veure les idees des del punt de vista dels altres.

En un moviment inesperat, en Joe aconsegueix enviar la filosofia a tothom, de manera que quan en Fowler expliqui com és el paradís jovià, tothom se'l creurà i fugirà a Júpiter. En Webster ha d'actuar, ara que té la filosofia Juwain ha d'evitar que en Fowler parli. I decideix recuperar la pistola d'un dels seus avantpassats ara que fa 150 anys que no hi ha hagut cap assassinat. I acaba així WTF!

Notes

  • Tinc una debilitat especial per les descripcions dels planetes gasosos que es fan en la ciència-ficció clàssica.
  • Filosofia? No seria més un desbloqueig de la ment humana? Suposo que no tindria una paraula millor en el seu moment.
  • Sembla que haurem d'esperar molt perquè no hi hagi violència entre humans :(
  • Primera dona amb cert protagonisme! 
  • No acabo de veure que els homes i els gossos estiguin al mateix nivell. Sembla més una relació amo - esclau.
  • Doncs aquest final no me l'esperava, tot obert, veurem com si seguim aquesta línia o fem un altre salt temporal. 
  • I només estem a la meitat!