31/1/22

Resum 2021

Un altre any pandèmic acaba, i ja en van dos. Caos i restriccions a tort i a dret. De nou, la ciència-ficció ens ha salvat. 

Aquest any canviem l'ordre del resum i comencem amb DUNA!!! 

Raig Verd i Mai Més Llibres s'han unit per portar-nos aquesta obra imprescindible de la ciència-ficció de nou en català. Dues edicions diferents, una tapa dura i una rústica espectaculars. Esperem que funcioni i puguem veure més obres editades conjuntament per aquestes dues editorials.

Pel que fa a la ciència-ficció catalana, tenim un bon grapat de novetats d'estils ben diferents: ciberpunk, especulatiu, relats, fantàstic. 

A part de Duna, moltes més novetats traduïdes han arribat a les llibreries. Dues obres de Philip K. Dick (Ubik, per fi!), més Le Guin, la saga Binti, el descobriment d'Ada Hoffman o Lauren Beukes... Aquí en teniu un petit tast

I grans recuperacions com Soc llegenda o Guia galàctica per a autoestopistes de la mà de la col·lecció L'Arcà de Laertes, que aquest any ens han donat moltes alegries.

Un apunt fora de la ciència-ficció, entrem un moment en el terror per celebrar la publicació de L'exorcista de William Peter Blatty en una magnífica edició d'Obscura Editorial.

Trobareu totes les novetats fantàstiques de l'any aquí.

L'altre gran moment de l'any ha sigut el Festival 42. El primer festival de gèneres fantàstics de Barcelona. Més d'un centenar de convidats reunits a la Fabra i Coats durant 5 dies. Esperem que es consolidi.

Mentrestant la CatCon s'ha tornat a suspendre, però els premis Ictineu segueixen. Aquest són els guanyadors 2021:

  • Millor novel·la en català: L'Horror de Rèquiem, de Marc Pastor.
  • Millor novel·la traduïda: Guàrdies! Guàrdies, de Terry Pratchett i Llengua materna, de Suzette H. Elgin (ex aequo)
  • Millor conte en català: "Soc la llevadora", de Roser Cabré-Verdiell (dins Extraordinàries).
  • Millor conte traduït: "El mercader i la Porta de l'Alquimista", de Ted Chiang (dins Exhalació).
  • Millor antologia fantàstica en català: Exhalació, de Ted Chiang.
  • Millor il·lustració de coberta: Llengua materna, de Manuel Gutiérrez.

La notícia trista de l'any ha sigut la mort de Miquel Barceló, escriptor, traductor, editor i gran coneixedor de ciència-ficció. En català, va escriure amb PJ Romera la novel·la Testimoni de Narom, guanyadora del premi Jules Verne 1998.

I si ens centrem en els Rucs Elèctrics, l'enquesta segueix en marxa, amb una quarantena de vots aquest 2021. Les obres més votades de l'any són:

  • Crònica desordenada de Ciutat Antiga - Jaume Oliver (2019)
  • Adzum i els Monoculars: Fusió! - Sergi G. Oset (2020)
  • Andrea Víctrix - Llorenç Villalonga (1973)
Reviseu la llista actualitzada i voteu les vostres obres preferides a la gran enquesta.

També hem iniciat el repte Bingo Cificat. Un bingo amb 16 categories per completar amb 16 lectures diferents. Encara sou a temps de participar-hi, tota la informació disponible aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada