1/8/21

Bingo CifiCat - Reedicions

Segona entrada dedicada a recomanacions per al Bingo Cificat, aquest cop ens centrem en la categoria Reedicions. 

Primer, si heu arribat aquí sense saber què és el Bingo CifiCat, us deixo l'enllaç del repte literari del moment: Bingo Cificat, què és? Normes, categories i preguntes freqüents

Segon punt, quins llibres entren a la categoria Reedicions? Tots aquells llibres reeditats en català en els últims anys (no serem exigents aquí, com a xifra orientativa deixem-ho en 5 anys aproximadament). Això vol dir llibres que ja es poguessin trobar en català anteriorment, però que se n'ha fet una nova edició, ja sigui totalment nova (nova editorial, nova traducció, nova portada) o només una revisió.

I sense més dilacions, som-hi amb les recomanacions

Comencem amb Ursulu K. Le Guin, si encara no heu utilitzat cap dels seus llibres, teniu l'oportunitat de llegir alguna de les magnífiques edicions que ens porta Ragi Verd, recuperant algunes de les obres que feia anys que estaven descatalogades, com són: La mà esquerra de la foscor o els tres primers llibres del cicle Terramar (Un mag de Terramar, Les tombes d'Atuan o La costa més llunyana)

Però Raig Verd no és l'única editorial que està recuperant grans clàssics. L'editorial Laertes, amb el seu segell de L'arcà, està renovant alguns dels clàssics que tenia una mica abandonats. Al seu catàleg podem trobar: Soc llegenda de Richard Matheson, Planilàndia d'Edwin A. Abbot o, a partir del setembre, Guia galàctica per a autoestopistes de Douglas Adams 

Més traduccions recuperades recentment:

  • Males Herbes i L'altra editorial, han creat un nou segell, Les altres herbes, per recuperar Flors per a l'Algernon de Daniel Keyes. 
  • Pagès editors acaba de publicar Neuromàntic de William Gibson, obra que si no feu servir per a la categoria ciberpunk, és una gran candidata.
  • El dia dels trífids de John Wyndham, un clàssic juvenil que recupera L'altra tribu
I ara repassem alguns clàssics catalans que podeu tornar a trobar sense problemes a les llibreries:
  • Andrea Víctrix de Llorenç Villalonga (AdiA edicions). Una distopia situada a una Mallorca decadent
  • La ciutat dels joves d'Aurora Bertrana (Males Herbes). Distopia/Utopia 
  • Quim/Quima de Maria Aurèlia Capmany (Males Herbes). Un personatge fantàstic que viu a través del temps.
  • Retorn al sol de Josep Maria Francès (Voliana Edicions). Una de les primeres novel·les de ciència-ficció en català.


I per acabar, recordem que l'any 2018 va ser l'Any Pedrolo i moltes editorials es van sumar a l'efemèride reeditant alguns dels seus clàssics. Us deixo una llista d'algunes de les seves obres fantàstiques, distopies i més estranyes que encaixen perfectament en aquesta categoria:

  • Introducció a l'ombra (Pagès editors). Realitats alternatives i altres dimensions
  • Crucifeminació (Orciny Press). Obra experimental, distòpica
  • Procés de contradicció suficient (Orciny Press). Onírica i mística
  • Acte de violència (Sembra Llibres). Distòpica
  • Hem posat les mans a la crònica (Tigre de paper). Distòpica

I si no teniu temps per una novel·la, us recomano visitar el Quiosc d'El Biblionauta, que fent una magnífica feina, està recuperant relats clàssics de la literatura fantàstica catalana en format digital. Trobareu autors com Frederic Pujulà (autor de la primera novel·la de ciència-ficció en català), Pere Verdeguer o Roser Cardús.