Per fi s'ha acabat el 2020. Any de novel·la postapocalíptica de baix pressupost. Per sort, l'any no ha sigut tan dolent pel que fa a la ciència-ficció en català, com a mínim, si parlem de llibres.
Entrem directes en matèria a repassar el que el 2020 ha suposat per la ciència-ficció i la fantasia (sí, aquest cop hem de parlar de fantasia també) en català. I comencem per les principals novetats que s'han publicat d'autors d'aquí.
No ha sigut un any molt prolífic de novetats originals en català comparat amb els anteriors, però no ens podem queixar. Males Herbes ens ha portat dos reculls de relats, Extraordinàries, amb el que obríem l'any, un recull de "noves autores de l'insòlit". I Estimades màquines, de Carme Torras, una veterana del gènere. Mai Més s'ha estrenat amb autors d'aquí, recuperant Els dits de la bruixa de Tamara Romero i publicant la nova novel·la de Marc Pastor (o Víctor Negro, no ho sabrem mai) L'Horror del rèquiem. Sergi G. Oset s'ha passat a la novel·la amb Adzum i el Monoculars: Fusió!
Pel que fa a les traduccions ha sigut un any realment bo, novetats i clàssics per a tots els gustos. Destaquen: Així es perd la guerra del temps de Amal El-Mothar i Max Gladstone (obra multipremiada internacionalment) o Exhalació, un recull de relats de Ted Chiang. En l'apartat de clàssics, Bradbury, Silverberg o Haden.
A més, aquest any tenim retorns sonats. Reedicions de qualitat com Neuromàntic de Gibson, Flors per a l'Algernon de Keyes o Andrea Víctrix de Villalonga.
No podem tanca el resum de novetats sense parlar de la gran notícia. Terry Pratchet en català! Després de molts anys reivindicant aquest autor, Mai Més ens van donar l'alegria de l'any anunciant que publicarien totes les obres de Discmón. I no ens oblidem de Le Guin, ja que Raig Verd ha començat a reeditar la saga de Terramar. I Stephen King a Males Herbes.
Festivals, cinemes i teatres no han pugut seguir amb els seus actes. Molts suspesos o ajornats com la CatCon, alguns en línia com el Saló del Manga (o Manga Barcelona com es diu ara), o híbrids com el Festival de cinema fantàstic de Sitges. I és que del confinament no s'ha salvat ningú.
La notícia trista de l'any va ser la mort de Víctor Nubla. Poc després de publicar Metal·lúrgia a Males Herbes. Artista multidisciplinar que sens dubte ja trobem a faltar.
Els premis Ictineu es van haver d'entregar en un acte en línia a la tenda Gigamesh. Aquest any s'incorporaven els premis Alba a millor novel·la juvenil organitzats per l'associació El Biblionauta. Els guanyadors van ser L'impostor de Viena de Pol Castillejos i La veu de les ombres de Frances Hardinge. Els Ictineu més destacats van ser per Metal·lúrgia de Víctor Nubla, Satèl·lits d'Elisenda Solsona i Alba d'Octavia Butler. A Les Rades Grises podeu llegir una crònica completa.
Pel que fa a aquest blog, s'ha quedat una mica estancat. Durant el mes de març, es va intentar una lectura compartida de la novel·la Ciutat de Clifford D. Simak que Editorial Chronos va publicar en català. I el febrer la primera crònica d'un esdeveniment, la visita al CCCB de Cassandra Khaw. Llàstima que no hem pogut tornar a sortir de casa. També s'ha continuat l'evolució de La Biblioteca dels Rucs Elèctrics, una llista amb totes les obres de ciència-ficció que s'han publicat en català. I també El segon torneig mundial de ciència-ficció traduïda al català i la llista dels millors autors fantàstics.
I fins aquí el resum del 2020, esperem un 2021 millor, amb més llibres i menys virus. Ens veiem al ciberespai!